Lamsbout is er in allerlei soorten en gewichten. De meest bekende soorten zijn de Schotse lamsbout, met over het algemeen wat donkerder kleur en een duidelijke smaak, en de Hollandse die wat lichter van kleur zijn en ook wat zachter van smaak. De gewichten hebben alles met de leeftijd te maken. Tussen 4 en 6 maanden is het lamsvlees op z´n best, en bouten wegen dan tussen de 1,5 en 2 kilo. Ook bij dit vlees dient u er bij de keuze op te letten dat de bout voorzien is van een klein vetlaagje. Dat smelt bij het braden weg en zorgt voor een natuurlijke manier van bedruipen.
Lente lamsbout
Zo vanaf eind maart en begin april is het Hollands lamsvlees buitengewoon van kwaliteit. En daarbij zeer geschikt om rosé gebraden te worden. Kies een verse bout van plusminus 1,5 kg, met een vetlaagje en natuurlijk met een beentje erin voor de smaak. Zorg voor een voorverwarmde oven op 225° C. Leg de bout op een braadslede en plaats die in de hete oven. Geen zout, geen peper. Laat de bout 20 minuten in de oven en verlaag dan de temperatuur naar 180 graden. Na nog 35 à 40 minuten is de bout van binnen rosé. Haal de bout uit de oven en laat hem ten minste 30 minuten rusten. Daardoor krijgt het vlees een gelijkmatiger temperatuur en dat komt ten goede aan de malsheid. Snijd het vlees van het bot af in plakken, die eventueel nog even in de oven kunnen worden warm gemaakt. Op het bord kan iedereen naar smaak aan het werk met peper en zout.
De lekkerste saus bij dit vlees is gewoon warme, gesmolten boter.
Anders dan anders
Het Schotse lamsvlees is op z´n best in de zomer en in de herfst. Omdat dat vlees dan ook wat meer vet heeft, leent een Schotse lamsbout zich zeer goed voor een verrassende bereiding, volkomen gaar. Verwarm de oven voor op 225°. Leg de bout in een braadslede en zet die 20 minuten in de hete oven. Pel intussen 15 tenen (of meer) knoflook, pel 4 uien en snijd die in vieren en was 8 niet te grote aardappelen goed schoon. Snijd ze daarna mét schil in tweeën langs de platte kant. Haal de braadslede uit de oven en doe er aardappelen, ui en knoflook bij. Giet er 1 glas water en net zoveel rode wijn bij en een half glas olijfolie. Pak de slede nu volledig in aluminiumfolie. Rondom, zodat alles goed luchtdicht is afgesloten. Zet de oven op 140 graden en laat de braadslede met het lam daar 3 uur in. Daarna is de bout boterzacht en volledig gaar. De vloeistof giet u af, kook die in tot de helft en smelt daar 100 gram boter in. Dat is de saus. Naar smaak kan op de plakken vlees zout en peper gestrooid worden.