Sjek Floor was 25 jaar geleden zo’n beetje de eerste scharrelslager in Nederland. Na Nyenrode werkte hij eerst vijf jaar in de paarden, vervolgens bij de slagerijdivisie van Albert Heijn. ‘Maar ik wilde stront ruiken en ben in 1979 voor mezelf begonnen. Ik heb het vak geleerd van mijn vader, die was slager.’ Sjek heeft zijn slagerij op de Lange Hezelstraat in Nijmegen en is er trots op dat hij het al 25 jaar heeft weten vol te houden. ‘De Nederlander wil one stop shopping. Aldi is de norm tegenwoordig: het moet goedkoop zijn. Maar in Nijmegen wonen gelukkig mensen die meer willen. En jawel hoor, daar is de man uit Dukenburg die met de fiets naar mijn winkel komt voor een lekker stukkie vlees. Ben ik trots op. In mijn winkel staat de hoogleraar naast het meisje van plezier. We nemen de tijd om te luisteren naar het verdriet van een dametje van 85. Ja, mijn vlees wordt nog steeds ambachtelijk bereid, ik maak alles zelf. Alleen peper en zout, geen nitriet of kleurstoffen. Je kunt dat een visie noemen, maar voor mij is het vanzelfsprekend. Dan is vlees pas lekker. Ik houd mijn varkens zelf. Ik fok ze zelf, vervoer ze en slacht ze zelf. Dat is de winst. Ik heb vaste adressen waar ik mijn koeien, alleen vrouwelijke dieren, vandaan haal.’ Sjek, nu 56, denkt niet aan ophouden. ‘Ik ben goed, gezond en ik houd van dit werk.
Uit: De Gelderlander
Meer over Sjek Floor leest u op de pagina ‘Artikelen en media’